Nieuws Ninove

40 jaar Natuurpunt Ninove: “uitdagingen voor natuur en klimaat zijn torenhoog”

Natuurpunt Ninove blaast veertig kaarsjes uit. De natuurvereniging, die tijdens een nieuwjaarsreceptie zowel terugblikte op haar verwezenlijkingen als vooruitkeek naar nieuwe uitdagingen, maakt aan de voet van een nieuwe legislatuur een balans op omtrent de Ninoofse natuur. Met het oog op zaken als biodiversiteit, klimaat en wateroverlast gaat Natuurpunt Ninove na wat de volgende stappen zijn.

Dankzij de inzet van vrijwilligers, samenwerking met landbouwers en steun van de stad en de Vlaamse overheid, beheert Natuurpunt Ninove vandaag 190 hectare natuur in de Dendervallei en Beverbeekvallei. “We doen dit niet alleen voor de natuur, maar ook voor de gezondheid, het erfgoed, de ontspanningsmogelijkheden, de veiligheid en het welzijn van alle Ninovieters,” aldus voorzitter Wouter Mertens. De natuurgebieden zijn openbaar toegankelijk en dragen bij aan een zuivere lucht, een gezonde bodem en een beter klimaat.

Hoewel er al veel bereikt is, erkent Natuurpunt dat het werk nog niet af is. Voor een optimaal resultaat moeten de natuurgebieden beter aaneengesloten worden. Dat is niet alleen belangrijk voor biodiversiteit en recreatie, maar ook als bescherming tegen overstromingsgevaar. “Het is niet de vraag óf er in Ninove een waterbom zal vallen, maar wannéér,” benadrukt de vereniging. “Er ligt dus nog heel wat werk op de plank en nog een lange volgehouden inspanning voor de
boeg. We zijn ruw ingeschat ergens halverwege.”

De vereniging is benieuwd naar de natuurplannen van het nieuwe stadsbestuur. Er is al een samenwerking voor de aanplant van een nieuw geboortebos, maar de natuur- en klimaatuitdagingen blijven groot. Natuurpunt Ninove meent echter een lijst met constructieve voorstellen te hebben en zal in dialoog gaan met de bevoegde schepen (Werner Somers, Forza Ninove) om beleidsvisies uit te wisselen en de samenwerking verder uit te breiden.

Daarnaast focust de vereniging ook op de winterbedding van de Dender als bescherming en ruimte voor natuur en water. “Het is algemeen aanvaard dat natuuroplossingen niet alleen de goedkoopste, maar de meest efficiënte oplossingen zijn,” zegt de voorzitter. “Natuurpunt gaat daarbij een constructief overleg aan met iedereen van het platteland.” Natuurpunt zet met andere woorden in op samenwerking, want verdeeldheid is volgens haar geen optie bij de grote uitdagingen voor natuur, klimaat en landbouw.

Tot slot doet de vereniging een warme oproep aan nieuwe vrijwilligers om zich aan te sluiten. “Voorkennis is geen vereiste. iedereen is welkom,” klinkt het. Wie zich wil inzetten voor de Ninoofse natuur kan contact opnemen via ninove@natuurpunt.be.

Lees meer over de Ninoofse natuur:

Nieuw geboortebos krijgt zondag eerste boompjes: schrijf jouw kind nu in!