De eindejaarsperiode komt eraan, voor veel mensen is dat een dure periode. Cadeautjes kopen aan de lopende band, maar wat als er iets fout gaat? Hoe zit het met de wettelijke garantie op nieuwe materiële goederen die je koopt bij een handelaar? Sinds 1 juni 2022 gelden er nieuwe regels!
De wettelijke garantie
In België heb je standaard recht op 2 jaar wettelijke garantie bij de aankoop van een consumptiegoed. Dat wil zeggen, 2 jaar garantie op alle nieuwe materiële goederen die jij koopt bij een handelaar. Voor een tweedehands product, geld een andere regel. Meestal geeft de verkoper een garantieperiode van 1 jaar. De verkoper moet de consument hierover op duidelijke wijze informeren. Doet die dat niet, dan heb je wettelijk ook recht op 2 jaar garantie. Korter dan 1 jaar mag niet op tweedehands producten.
De garantie periode
De termijn begint te lopen vanaf de dag waarop jouw aankoop wordt geleverd. Treed er tijdens je garantieperiode een gebrek of defect op, dan ben je beschermd. Je hebt dan recht op een terugbetaling, kosteloze herstelling of vervanging. Opgelet! Er start geen nieuwe periode wanneer je toestel hersteld of vervangen is. Maar je mag wel de termijn tijdelijk opschorten, totdat het product hersteld of vervangen is.
Garantie tijdens de solden
Doe je een aankoop binnen de soldenperiode? Ook hier gelden dezelfde regels omtrent garantie. En krijg je bijvoorbeeld een gratis product als extraatje bij een andere aankoop, dan valt dat gratis product eveneens onder de wettelijke garantie.
Uitzonderingen
Ben je op het moment van de aankoop op de hoogte van een gebrek, dan is de wettelijke garantie niet van toepassing. Ook als de verkoper kan bewijzen dat je het defect zelf hebt veroorzaakt, zal je geen aanspraak kunnen maken op de garantie.
Tip
Voor elk gebrek moet je je richten tot de eindverkoper. Hou daarom je aankoopbewijs goed bij. Hierop staat de datum en dat zal je nodig hebben om je garantie te krijgen. De verpakking daarentegen moet je niet bijhouden.
Wil je meer informatie over de wettelijke garantie, dan kan je terecht op de website van de FOD-Economie.
Kocht je een product voor 1 juni 2022, dan gelden nog de oude garantieregels.
Stel je toch een inbreuk vast op de wetgeving, dan kan je die hier melden.