Nieuws Ninove

Nieuw plein aan Ninoofse Kloosterweg ingehuldigd

Na maanden van grondige werkzaamheden heeft het stadsbestuur van Ninove het vernieuwde plein aan de Abdijkerk feestelijk ingehuldigd. Op vrijdag 20 september verzamelden buurtbewoners zich om de transformatie van het plein langs de Kloosterweg te vieren, dat nu niet alleen functioneel maar ook esthetisch is verbeterd.

De werken aan het plein begonnen bijna een jaar geleden, waarbij niet alleen aandacht werd besteed aan de oppervlakte, maar ook aan het archeologische erfgoed. Het onderzoek, dat een kwart van de totale investering van 1,6 miljoen euro opslokte, bracht nieuwe inzichten aan het licht over de geschiedenis van de norbertijnenabdij. Daarnaast vertraagde het weer de voortgang aanzienlijk, met maar liefst 87 regenverletdagen. “Bij zulke projecten geldt: haast en spoed zelden goed,” aldus schepen van Openbare Werken, Stijn Vermassen (Vooruit).

Ondanks deze uitdagingen vorderde de aanleg vlot in de laatste weken. Het plein is bijna volledig afgewerkt op enkele details zoals de laatste grasinzaging en putdeksels na. Een blikvanger is de granieten trappenpartij die leidt naar de Abdijkerk. Het stadsbestuur heeft bewust gekozen voor een verkeersluwe inrichting, wat de rust en toegankelijkheid van de locatie ten goede komt. Je hoort hieronder de stem van schepen Stijn Vermassen:

Aandacht voor duurzaamheid

Naast het esthetische aspect is er ook volop aandacht besteed aan duurzaamheid. Onder het plein is een groot bufferbekken aangelegd om regenwater op te vangen. Dit water, afkomstig van zowel het plein als een deel van het dak van de Abdijkerk, wordt bij hevige regenval gebufferd en vertraagd afgevoerd naar de riolering. Een deel van dit water voedt ook de nieuwe nevelfontein, die losgekoppeld is van het leidingwater om de ecologische voetafdruk te verminderen. Bij droogte zal de fontein automatisch worden uitgeschakeld indien er onvoldoende regenwater beschikbaar is.

Het plein zelf werd aangelegd met granieten zitbankjes en groene zones, waardoor het een plek van rust en ontspanning kan worden voor de lokale bevolking.

“Mooiste monument van onze stad”

Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) benadrukte tijdens de inhuldiging het belang van dit plein voor de stad Ninove: “De Abdijkerk is het mooiste monument van onze stad en we wilden ervoor zorgen dat ze volledig tot haar recht komt. Dit plein is niet alleen een eerbetoon aan ons erfgoed, maar ook een plek voor mensen om samen te komen, te genieten en te beleven. Het vormt het hart en de ziel van Ninove.”

Ook Vermassen is tevreden met het resultaat:

Lees meer:

Start aanleg nieuw Abdijplein op 2 oktober