Positief Ninove – de lijst waarmee burgemeester Tania De Jonge tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen opkwam – heeft beslist om geen klacht in te dienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen voor mogelijke verkiezingsfraude. De partij stelt zich wel burgerlijke partij in het gerechtelijk onderzoek.
Na wekenlang beraad en in afwachting blijvende van informatie van het parket over mogelijke onregelmatigheden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ninove, heeft Positief Ninove een beslissing moeten nemen over het al dan niet aanvechten van de verkiezingsuitslag. “Meer dan een maand na de verkiezingen is er nog steeds geen enkel zicht op de bevindingen uit het onderzoek van het parket. Dit maakt dat het moeilijk is om zelf harde bewijzen te verzamelen op basis waarvan uitsluitsel kan geboden worden over deze kwestie via de Raad voor Verkiezingsbetwistingen”, klinkt het.
Voor deze beslissing is niet over één nacht ijs gegaan. “Het besluit is tot stand gekomen na een grondige interne evaluatie, uitgebreide analyses en een brede consultatie binnen Positief Ninove waarbij iedereen de kans kreeg om zich hierover uit te spreken. In dit proces werden de belangen van de lokale democratie, de inwoners alsook de kiezers van Positief Ninove zorgvuldig afgewogen”, laat de partij weten.
Eigen analyses en bevindingen
“De tot op heden voorhanden zijnde cijfers en elementen die werden bekomen op basis van eigen analyses roepen vraagtekens op. Maar op basis van vermoedens kan men geen klachten indienen en met zekerheid aantonen dat er zich onregelmatigheden hebben voorgedaan bij de verkiezingen, in het bijzonder voor wat betreft de volmachtstemmen. Enkel het gerecht kan hierover klaarheid scheppen en het is dan ook aan hen om hierover een oordeel te vellen. Positief Ninove heeft alle vertrouwen in het verloop van de rechtsgang en kijkt uit naar hun bevindingen en beslissing.”
Beslissing van Positief Ninove
Met al deze elementen op tafel heeft Positief Ninove na ruim en intern overleg beslist:
- Geen klacht bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen in te dienen.
- Zich burgerlijke partij te stellen in het gerechtelijk onderzoek. Ze doen dit om het strafrechtelijk onderzoek te ondersteunen en volledige inzage en duidelijkheid te krijgen over wat er precies is gebeurd, alsook om toekomstige juridische mogelijkheden te vrijwaren.
Hervormingen nodig voor een sterker democratisch proces
De partij betreurt dat deze situatie een schaduw werpt over het democratisch verloop van de verkiezingen. Daarom roept het de Vlaamse regering alvast op om de regelgeving in het decreet op een aantal vlakken te herzien.
Wanneer het parket zelf een strafrechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij verkiezingen opstart, zou de termijn voor het indienen van een klacht bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen moeten opgeschort worden tot de afronding van dit onderzoek. Dit voorkomt dat een bestuursploeg aantreedt onder een sfeer van verdachtmaking en/of er twijfels bestaan over de geldigheid van de verkiezingsuitslag.
Er moeten meer controles en waarborgen voorzien worden voor wat betreft het gebruik van volmachtstemmen teneinde twijfel over de geldigheid ervan te vermijden.
Ondanks deze bedenkingen vertrouwt Positief Ninove op het gerecht en hoopt het dat een grondig onderzoek volledige duidelijkheid zal verschaffen. In de tussentijd bereidt de partij zich voor op een degelijke en sterke oppositie.