Een van de bekendste Ninovieters, misschien wel de bekendste ‘oudste’ Ninovieter, is Joannes Despauterius. De humanist en taalkundige werd hier geboren in 1480. Ninove zet de man in de spots naar aanleiding van zijn 500ste sterfdag in 1520 of 1521.
Het Despauteriusjaar in Ninove werd al eind 2020 afgetrapt met de publicatie van Stouter dan Despauter? Een biografie van Joannes Despauterius, de Ninovieter door de classicus en historicus Jaak Peersman. Daar wordt nu een flink stuk aan verder gebreid: ‘De Stautste Ninovieter’ serveert een gulle portie ‘Despauterius’. 1 juli is D-day met de lancering van twee zomerse initiatieven.
Portretkunstwedstrijd
Joannes Despauterius is op enkele manieren ‘zichtbaar’ in onze stad: er is een straat naar hem vernoemd, in die straat staat sinds 2003 een monument ter zijner ere. Maar de stad bezit ook een anoniem portret van de man uit de 16de eeuw. Het inspireert om deze zomer een portretkunstwedstrijd te organiseren: maak een (zelf)portret in de stijl van het ‘Portret van Despauterius’. Het portret dient te worden gemaakt op een papier of een canvas van A3-formaat; alle technieken en materialen zijn toegelaten. De wedstrijd onderscheidt drie leeftijdscategorieën: kinderen, jongeren en volwassenen. Er is een prijzenbedrag van 1.000 euro verbonden aan de wedstrijd, die loopt tot 26 september 2021.
15 uitdagingen
Nog op 1 juli lanceert de stad Ninove in samenwerking met Maspoe een reeks uitdagingen, waarmee ze op zoek gaat naar ‘De Stautste Ninovieters van 2021’. Verwacht niet alleen sportieve proeven, maar ook artistieke en intellectuele, ja zelfs culinaire en gewoon plezante of simpelweg onnozele uitdagingen. Het zijn uitdagingen om in een trio uit te voeren. Ideaal dus om er tegenaan te gaan met je gezin, kameraden of leden van je vereniging. Tot 26 september is er tijd om de uitdagingen te vervullen. De tien trio’s die de meeste punten verzamelen, nemen deel aan de finaledag op zondag 24 oktober en maken kans op de hoofdprijs ter waarde van 300 euro.
De Ninovieter komt weer thuis
Nog straffer is de sportieve uitdaging ‘Van Komen (de sterf- en begraafplaats van Despauterius) naar Ninove’ op 27 en 28 augustus. Fietsers en wielertoeristen serveren we op zaterdag 28 augustus een pittige, recreatieve fietstocht van ongeveer honderd kilometer. Maar dé tour de force wordt een ‘wandeltocht’ van 100 kilometer: met start op vrijdagavond 27 augustus aan de ‘Eglise Saint-Chrysole’ in Komen/Comines en aankomst de dag nadien in de Despauteriusstraat in Ninove.
Tentoonstelling
Van 25 augustus tot 26 september plannen we in het oud stadhuis de tentoonstelling ‘Joannes Despauterius: “portret” van een Ninoofse humanist’. Met het boek van Jaak Peersman als leidraad, en met de steun van de geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst, zal de tentoonstelling niet alleen het leven van Despauterius belichten, maar ook inzoomen op zijn positie als humanist en focussen op het humanisme in de Denderstreek. Het ‘Portret van Despauterius’, dat in 2020 grondig gerestaureerd en bestudeerd werd, wordt ongetwijfeld de blikvanger.
Themanummer
De geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst bijt trouwens de spits af van deze lange, hete Despauteriuszomer met een themanummer over de bekendste ‘oudste’ Ninovieter. Specialisten van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium brengen er een synthese van hun onderzoek van het ‘Portret van Despauterius’. Restauratrice Inge Noppe biedt een intieme inkijk in de keuken van de restauratie. Historicus Dirk Van de Perre behandelt de historische kant van het verhaal.
Concert
Het project ‘De Stautste Ninovieter’ wordt afgerond op zondag 24 oktober met een polyfoon muziekconcert door het ensemble El Grillo, georganiseerd door Marnixring Zuid-Oost Vlaanderen in de Abdijkerk van Ninove.
Praktisch
Alle info over ‘De Stautste Ninovieter’ en de verschillende initiatieven lees je op www.destautste.be. Voor het themanummer van het Land van Aalst kan je terecht op www.hetlandvanaalst.be.