Sinds begin dit jaar kan een speciaal team van de noodcentrale van de Federale Politie in Oost-Vlaanderen rechtstreeks beelden van tientallen camera’s in Ninove bekijken. Wanneer zich een incident voordoet, worden de ploegen op het terrein vanuit de noodcentrale aangestuurd. Het live kunnen bekijken van plaatselijke camerabeelden betekent hierbij een absolute meerwaarde. De bedoeling is om het pilootproject uit te breiden naar andere Oost-Vlaamse politiezones.
De noodcentrale 101 voor dringende politiehulp staat in het arrondissement Oost-Vlaanderen in voor de dispatching van 25 van de 27 politiezones en maakt deel uit van de Coördinatie- en steundirectie (CSD) van de Federale Politie. In de schoot van het Communicatie- en informatiecentrum (CIC) van deze directie werd eind 2019 een Real Time Intelligence-team opgericht, met als hoofddoel de ploegen op het terrein maximaal te ondersteunen door in real time zoveel mogelijk bijkomende informatie te vergaren en mee te geven tijdens de dispatching.
Beelden van bewakingscamera’s zijn een belangrijke bron van informatie. Wanneer er zich bijvoorbeeld een incident voordoet in een bepaalde straat en een verdachte neemt de vlucht, dan kunnen live-beelden van de omgeving een grote hulp zijn. In welke richting is iemand weggevlucht? Welke kledij had hij/zij aan? Gebruikt de persoon een vluchtauto? Doordat het Real Time Intelligence-team van de noodcentrale de beelden live (en tot drie uur terug) kan bekijken, kan relevante info onmiddellijk doorgegeven worden aan de ploegen op het terrein.
Pilootproject met de politiezone Ninove
De stad Ninove beschikt over tientallen camera’s en het camerasysteem van de politiezone heeft raakpunten met het systeem waar het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) van de Federale Politie mee werkt. In de loop van 2020 ontstond bij beide partijen de bereidheid om een pilootproject te starten en de beelden van de Ninoofse camera’s ook rechtstreeks naar het CIC te sturen. Er werden duidelijke afspraken gemaakt en deze werden, samen met het juridische kader, in een protocolakkoord gegoten, dat door beide partijen werd bekrachtigd. Na de ondertekening van het protocolakkoord konden de technische werkzaamheden van start gaan. Zo werd, zowel aan de zijde van de Federale Politie als aan deze van de PZ Ninove geïnvesteerd in een beveiligde internetlijn. Begin 2022 werd dit huzarenstukje operationeel.
Werking vandaag en morgen
Vandaag kan elk RTI-teamlid de beelden van de camera’s in de stad Ninove consulteren en exploiteren. De camerabeelden kunnen tot 3 uur retroactief opgevraagd worden, maar er worden nooit opnames bewaard door het RTI-team zelf. Na enkele weken proefdraaien, kent dit pilootproject al mooie succesverhalen, die vooral kaderen in de aanpak van overlastbendes en tussenkomsten in het kader van vechtpartijen. “De korpschef van Politiezone Ninove is heel tevreden met de samenwerking,” zegt Leen Van Handenhove, woordvoerster van de zone. “Deze informatiegestuurde manier van werken verhoogt de veiligheid van zowel onze medewerkers als de burgers.” Momenteel zijn er contacten met andere politiezones om het project uit te breiden naar andere Oost-Vlaamse zones. Jeroen Duville, diensthoofd van het Real Time Intelligence-team bij de Federale Politie in Oost-Vlaanderen: “Dit project heeft zowel op juridisch als technisch vlak heel wat voeten in de aarde gehad, maar we zijn ontzettend trots op deze realisatie. Nu kijken we enorm uit naar de verdere uitbreiding.”