Nieuws Ninove

Beloftes om overstromingsgevaar in Dendervallei aan te pakken

De Vlaamse Regering belooft de maatregelen om het overstromingsgevaar in de Dendervallei in te dijken effectief uit te voeren. In een eerste fase wordt 21 miljoen euro voorzien. Tegelijk lost de Vlaamse regering een schot voor de boeg van de milieugroeperingen.

De zware overstromingen in Spanje van vorige week roepen nare herinneringen op aan de wateroverlast waarmee de Dendervallei begin dit jaar te maken kreeg. Toen liepen tientallen huizen en kelders onder met enorme schade als gevolg. Het was niet de eerste keer dat de regio met overstromingen te maken kreeg. De bovenloop van de Dender is al lang een overstromingsgevoelig gebied.

Met verschillende aanpassingen en maatregelen in het verleden werden er al stappen gezet om de waterhuishouding te verbeteren, maar deze bleken nog niet voldoende. Zo blijkt de vernieuwing van de stuwen en de sluizen een heikel punt. Sommige sluizen zijn al meer dan 100 jaar oud en dringend aan vernieuwing toe. Dit is onder andere het geval in Geraardsbergen, maar ook in Denderbelle. In 2017 waren de werken in Geraardsbergen, onder toenmalig minister Ben Weyts (N-VA), al opgestart. Na anderhalf jaar werden die stilgelegd wegens protest vanuit natuurvereniging Omer Wattez. Onder de vorige minister Lydia Peeters (Open VLD) werd nadien geen enkel project heropgestart. Het budget van de sluis van Denderbelle zelfs op 0 gezet.

90 miljoen voor de Dender

Nu kondigt de Vlaamse Regering wel aan gegarandeerd te investeren in de waterhuishouding op en rond de Dender. Als antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Tomas Roggeman, tijdens de Commissie Openbare Werken van donderdag, deelt bevoegd minister Annick De Ridder (N-VA) mee dat de teller van het budget voor waterbeheersing op de Dender zal oplopen tot 130 miljoen euro. Deze budgetten dienen voornamelijk voor de vernieuwing van sluizen en stuwen (90 miljoen euro) en zullen structureel verankerd worden. “De eerste uitvoeringsfase hierin is een pakket van acties die dit jaar starten voor een periode tot 2026” ligt de minister toe. “Die eerste fase bedraagt 21 miljoen euro. Ik honoreer dan ook de verdere uitvoering van die eerste set van acties”, zo klonk het in het parlement.

“Verpletterende verantwoordelijkheid van actiecomités”

De minister hoopt daarnaast ook dat de lokale actiecomités de noodzaak van de werken aan sluizen en stuwen op de Dender zullen inzien en ophouden met de jarenlange procedureslagen die zorgen voor vertraging. Volgens haar dragen die een “verpletterende verantwoordelijkheid”. Ze gaat extra in overleg met de betrokken actoren. “Door procedureslagen van actiegroepen liggen noodzakelijke werken voor de waterhuishouding op de Dender al jarenlang stil’, zegt ook Vlaams Parlementslid Tomas Roggeman. “Ondertussen gaat er cruciale tijd verloren terwijl de budgetten voorhanden zijn. Ik ben dan ook tevreden dat de minister de noodzaak van de werken bevestigt.”