Vooruit-kopstuk Conner Rousseau moest woensdagavond zijn luisteravond in café Ragtime in Ninove vervroegd stopzetten na een incident. Enkele “amokmakers” zouden de meeting verstoord hebben en bedreigingen geuit hebben aan het adres van Rousseau, waardoor zijn veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden. Zowel de politie als burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) ontkennen dat laatste. Het evenement wordt vanavond hervat.
De laatste avond van zijn luistertournee door Oost-Vlaanderen, die twee maanden geleden begon toen hij zijn terugkeer als lijstduwer voor Vooruit aankondigde, eindigde in mineur voor Rousseau. De meeting werd verstoord door roepende voorbijgangers, waardoor het campagne-event vroeger dan voorzien moest worden afgerond.
“Bijzonder jammer”
Wat er juist werd geroepen, is niet duidelijk. Voor Rousseau was het in ieder geval genoeg om te concluderen dat de politie zijn veiligheid niet kon garanderen. “Het feit dat ik hier nu rapper moet afronden, toont dat er nog veel werk is, ook in Ninove. Ik vind het jammer dat ik jullie vroeger moet verlaten, maar we gaan wel met een positief gevoel naar huis. Ik hoop alleszins dat we op 9 juni toch een beetje tegengewicht kunnen geven en dat er een rode vlek vanuit Ninove kan komen”, zei Rousseau, waarna hij onder applaus van het publiek het café samen met enkele agenten verliet.
Via sociale media liet Rousseau weten dat hij de gebeurtenis “bijzonder jammer vindt” en dat hij zal “blijven strijden tegen extremen en voor vrijheid, ook als dat met bedreigingen gepaard gaat.”
Vooruit Ninove vraagt op Facebook aan iedereen om “geen vooroordelen uit te spreken en zeker geen andere politieke partijen erbij te betrekken.”
Andere versie van de feiten
Volgens de politie besloten de organisator en Rousseau zelf om de stekker eruit te trekken. “Een onafhankelijke getuige vertelde ons dat een viertal boe-roepers langs het café liepen, maar er is op geen enkel moment georganiseerd protest geweest. We hebben Rousseau op geen enkel moment gevraagd om te vertrekken. Zijn veiligheid was nooit in gevaar”, aldus Wim Pieteraerens, korpschef van de politiezone Ninove.
Burgemeester Tania De Jonge bevestigt de versie van de politie in een persmededeling:
“Eerst en vooral wil ik meedelen dat ik het verwerpelijk vind dat een democratische bijeenkomst verstoord wordt. Vrijheid van bijeenkomst is een democratisch grondbeginsel. Als burgemeester zal ik daarover blijven waken in mijn stad. Maar in tegenstelling tot wat meneer Rousseau beweert heeft de lokale politie nooit gevraagd om het evenement stil te leggen en kon te allen tijde de veiligheid van meneer Rousseau gegarandeerd worden.
Ik betreur het dat meneer Rousseau deze situatie aanwendt in de media om een foute beeldvorming over de feiten en onze stad te creëren.”
De Jonge vertelt dat ze van plan is om hierover in gesprek te gaan met Rousseau, en dat hij dat ook heeft gevraagd.