N-VA politicus Jeroen Van Assche markeert het hoogste punt van Ninove met een ‘krasjelpaal’. ‘Krasjel’ is Ninoofs dialect voor lucifer en verwijst naar de vroegere lucifernijverheid in Ninove. Voor wandelaars kan deze paal een lichtpuntje zijn in tijden van corona -en oorlogscrisis.
Het hoogste punt van Ninove bevindt zich in het Neigembos, op 89 meter boven de zeespiegel. Jeroen Van Assche vond het spijtig dat veel wandelaars hier voorbijlopen zonder dit te weten. Daarom begon hij het burgerinitiatief ‘100 x 100 en je telt mee’ om deze plaats met een ‘krasjelpaal’ te markeren. De paal wordt vandaag in de bosgrond geplaatst.
Van kindsbeen af is Van Assche een frequente bezoeker van het vredige Neigembos. “Eens aangekomen op het hoogste punt heerst er een oase van rust. Hopelijk vinden veel wandelaars hier wat ontspanning om hun zorgen en problemen te vergeten, ook al is het maar voor even.” Hij is blij met de uitwerking van de ‘krasjelpaal’, die ontworpen is door oud leerkracht houtbewerking Joris Bellemans.
Kruispunt van 3 regio’s
Het Neigembos, en dan vooral de Nellekensberg, is het kruispunt van drie toeristische regio’s: de Dendervallei, de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland. “Ninove moet deze troef veel beter uitspelen”, vindt Van Assche. Hij stelde via het inspraakplatform van de stad Ninove een uitkijkpost voor aan de rand van het bos, maar hiervoor zou geen budget voorzien zijn.
Gelukkig heeft hij een plan B. “Wat verderop staat nog een oude bunker, een restant van de KW-linie of ‘ijzeren muur’. Net voor de Tweede Wereldoorlog werd Meerbeke opgedeeld in twee stukken door deze antitankversperring. Mijn voorstel is om bovenop die bunker een stalen uitkijktoren te realiseren. Een mooie verwijzing naar die ‘ijzeren muur’, waarvan sommige onderdelen door de Duitse bezetter aan de Denderkaai in Ninove verscheept werden naar de stranden van Normandië.” Deze uitkijkbunker kan volgens Van Assche meerdere toeristische mogelijkheden bieden en het oorlogsverleden in Ninove een plaats geven.