Na de overvloedige regenval en bijhorende wateroverlast van de afgelopen dagen, daalt het waterpeil van de Dender. Er zijn nog schommelingen mogelijk, maar de situatie op het terrein is overal onder controle. De provinciale fase van het rampenplan blijft wel nog aangehouden tot na het weekend.
“De crisis is nog niet helemaal voorbij. Deze ochtend steeg het waterpeil opnieuw, dat is ook de reden waarom de provinciale fase nog niet werd beëindigd en de veiligheidscel nog operationeel is”, zegt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD).
“Het gaat hier evenwel om schommelingen, de tendens is dat het water verder zou blijven dalen. Ondanks dat we waakzaam blijven, geven de voorspellingen aan dat het einde van de crisis wel degelijk in zicht is. Ik ben dan ook heel erg dankbaar voor de steun die ik ondervond om deze crisis aan te pakken.”
Vriestemperaturen
Vanaf de nacht van zondag op maandag worden vriestemperaturen voorspeld. “Bescherm natte infrastructuur (bv. leidingen). Staat er water in de kelder? Pomp het water zo snel als mogelijk weg. Beschik je zelf niet over een (geschikte) dompelpomp, vraag dan eerst hulp aan vrienden of familie. In tweede instantie kan je hulp vragen van de brandweer via het digitaal formulier op www.1722.be of de website van jouw hulpverleningszone”, laat de stad weten.
Zandzakken
Inwoners die zandzakken afhaalden bij de stad kunnen deze bijhouden. “Natte zandzakken kunnen in de tuin geledigd worden, de zakken zelf kan je laten drogen om later opnieuw te gebruiken. Ook droge zandzakken kunnen bijgehouden worden om later opnieuw te gebruiken.”
Ninovieters die geen tuin hebben, kunnen hun zandzakken laten ophalen. “Je kan zandzakken aan de straatkant leggen. De technische komt ze in de loop van de komende weken ophalen. Hou er wel rekening mee dat je de straat of het voetpad niet versperd!”
Reinigen straten en gladheid
De straten die de afgelopen dagen onderliepen zullen zo snel mogelijk gereinigd worden, afhankelijk van de planning van de strooidiensten die de komende dagen zeker zullen moeten uitrukken.
Let ook op voor plaatselijke gladheid in straten die onder water hebben gestaan. Ondergelopen weilanden kunnen toevriezen, maar ga niet zomaar het ijs op. Dit kan gevaarlijk zijn.
Schade
Neem eerst foto’s van de beschadigde plaatsen, vóór de herstellings- en/of opruimwerken: ze zijn nuttig voor jouw verzekeringsdossier. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar (brandverzekering). Deze kan je vragen beantwoorden en je helpen om het schadegeval te regelen. Huur je een woning? Contacteer dan zo snel mogelijk de huiseigenaar, zodat deze de eigen verzekeraar kan aanspreken.
Heb je verdere vragen, dan kan je tijdens de kantooruren terecht bij de dienst integrale veiligheid via 054 50 50 05.