Nieuws Ninove

Publicatie verzamelt 30 jaar archeologisch onderzoek aan Abdijkerk: “mijlpaal in kennis van Ninoofse stadsgeschiedenis”

De geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst heeft een speciaal themanummer uitgebracht over de archeologische opgravingen aan de Ninoofse Koudenberg, bij de O.L.V.-Hemelvaartkerk. Het artikel, geschreven door vier auteurs, vat de resultaten samen van zes opgravingscampagnes die over acht jaar zijn uitgevoerd. Deze studie wordt gezien als een mijlpaal in de geschiedenis van de stad Ninove en haar abdij.

Enkele opvallende ontdekkingen uit de publicatie zijn onder andere dat de eerste parochiekerk van Ninove zich niet in de Nederwijk bevond, zoals eerder werd gedacht, maar op de Koudenberg. Het onderzoek bevestigt ook dat de huidige doopkapel gebouwd is op de funderingen van de noordelijke toren van de romaanse abdijkerk. Verder werden er interessante bouwfragmenten gevonden die een unieke mix van romaanse en gotische stijlen laten zien. 

De abdij van Ninove, opgericht in 1137 door de norbertijnen, speelde bijna zeven eeuwen een belangrijke rol, totdat de Franse Revolutie een einde maakte aan de gemeenschap. Ironisch genoeg leidde de afbraak van de abdijgebouwen in de 19e eeuw tot een archeologische kans: de onderzoekers konden door de afwezigheid van de gebouwen diep in de geschiedenis van de abdij graven.

Plannen om begin jaren ’90 een parkeerplaats aan te leggen bij de kerk leidden tot het archeologisch onderzoek. De vondst van goed bewaarde abdijrestanten zorgde er uiteindelijk voor dat het parkeerplan werd aangepast en de opgravingslocatie nu een park is, waar nog steeds muurrestanten te zien zijn.

Ondanks de belofte van het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium om de onderzoeksresultaten te publiceren, kwam het daar door budgetproblemen niet van. Uiteindelijk hebben de betrokken onderzoekers in hun vrije tijd het werk zelf afgerond en gepubliceerd.

De studie is een belangrijke bijdrage aan de kennis over Ninove en de abdij, en is verkrijgbaar bij de dienst cultuur van de stad of gratis te downloaden via de website van Het Land van Aalst.