Eerste hoofdcommissaris Wim Pieteraerens legde op vrijdag 2 februari officieel de eed af als nieuwe korpschef van politiezone Ninove. Hij volgt voormalig korpschef Philippe De Cock op, die intussen met pensioen is.
Heel wat genodigden waaronder ook de familie van Wim Pieteraerens waren gisterenavond aanwezig op een plechtigheid die in zijn teken stond. “Van zodra de gemeenteraad kennisnam van je aanstelling, begon je met veel enthousiasme en ambitie met je verkenning. Vanaf dat moment voelde ik dat je betrokkenheid op de werkvloer tussen de politiepersoneelsleden een van jouw belangrijkste troeven is”, klonk het in het voorwoord van burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). Dat bevestigt de nieuwe korpschef ook in zijn speech, waarin hij stelt dat hij voorstander is van een opendeurpolitiek. “Ik wil van deze politiezone een aantrekkelijke werkgever maken. Daarnaast pleit ik ervoor om niet halsoverkop in het fusieverhaal te stappen, maar eerder de samenwerking met de omliggende zones versterken en verder uitbouwen.”
Doelstellingen en prioriteiten
Volgens Pieteraerens heeft Ninove nood aan een zichtbare en aanspreekbare politie die werkt op het subjectief onveiligheidsgevoel. “Ondanks de vrij lage criminaliteitsgraad, leeft dat echt wel bij de bevolking”, vertelt hij. Een gespecialiseerd fietsteam, een dronepiloot en een ‘dual purpose’ hondengeleider behoren tot de mogelijke maatregelen.
Beluister hieronder de prioriteiten die de korpschef opsomde voor PZ Ninove:
De burgemeester haalde ook andere relevante problemen in haar stad aan waaronder de drugsproblematiek, intrafamiliaal geweld, verontrustende opvoedingssituaties en het mentaal welzijn van jongeren. Problemen die om een aanpak op maat vragen. “Intrafamiliaal geweld is een vorm van verborgen criminaliteit. Het is moeilijk om daar prioritaire maatregelen aan te koppelen. Maar eens we kennis hebben van zulke gruwelijke feiten, moet dat multidisciplinair aangepakt worden. Dat is een maatschappelijk probleem dat niet alleen door de politie wordt opgelost”, aldus Pieteraerens.
Ook de rol die de politie speelt in de maatschappij is een groot aandachtspunt voor het korps:
Het ontbreekt Pieteraerens niet aan ervaring. In 1989 begon hij zijn opleiding als agent bij de politie van Ronse en zette sindsdien grote stappen in de politiewereld. Zo kwam hij in 2001 terecht bij het kabinet van Binnenlandse Zaken om onder meer de politiehervorming in ons land mee uit te tekenen. In 2011 werd Pieteraerens directeur ad interim bij het Communicatie- en Informatiecentrum van Brussel (CIC). Een jaar later werd hij korpschef van politiezone Kruibeke-Temse, een functie die hij tot gisteren uitoefende.